قم، شهر سوهان:
انواع شیرینی و شیرینی در سراسر ایران وجود دارد. پس هر شهر ایران را با شیرینی خاصی می شناسند.
به عنوان مثال، برند متمایز اصفهان با فکر کردن به گز و پولکی به ذهن متبادر می شود، در حالی که قطب منحصر به فرد شهر یزد است.
سوهان که از نظر فنی به معنی سوهان است، آب نباتی با بوی ترد است که خاستگاه آن قم ، شهری زیارتی در مجاورت دریاچه نمک و تنها گنبد نمکی متقارن ایران است.
تاریخچه ساخت سوهان در قم به قرن هجدهم برمی گردد.
سوهان یک شیرینی مجاز زن است
سوهان برای اولین بار در قم در خانه مردی به نام حسین بابا توسط همسرش ساخته شد. پس از او شخص دیگری به نام سید مصطفی به ساخت و فروش سوهان پرداخت.
فقط زنان بودند که به طور انحصاری سوهان را در خانه درست می کردند و محصولات خود را برای فروش به بازار می رساندند. با این حال، تنها مقدار کمی سوهان به فروشگاه ها ارسال شد.
در بین آشپزهای سوهان باور جالبی وجود داشت زنانی که سوهان را باور کردند اگر مردها به آشپزخانه سوهان بیایند خراب می شود.
اما دلیل دیگری برای جلوگیری از ورود مردان به آشپزخانه سوهان وجود داشت و زنان نمی خواستند مردان طرز تهیه سوهان و دستور پخت مخفی آن را یاد بگیرند.
عشق شاه به سوهان
ده ها داستان وجود دارد که مردم درباره حادثه تولد سوهان و چگونگی نامگذاری آن سوهان تعریف می کنند.
در کنار دسر سوهان یکی از شیرینی جات خوشمزه گز پشمک حاج عبدالله می باشد که طرفداران بسیاری را دارد.
آنها می گویند ناصرالدین شاه قاجار که سومین پادشاه سلطنتی اش در تاریخ ایران است، برای مراسم افتتاحیه در قم رفت. این شیرینی حلوای خوشمزه را یک بقال به او داد.
از طعم بهشتی آن لذت برد و اظهار داشت که برای شکم پرش مانند سوهان عمل می کند و تمام غذای غلیظ را درون آن می مالید. اما نقل دقیقتر میگوید که نام سوهان مربوط به یکی از بزرگان قاجار است.
سوهان بر اساس دستور پخت های اصیل و با روش های سنتی طبخ تهیه می شود و در قنادی های سنتی سراسر قم به فروش می رسد.
سوهان با کیفیت اصلی ساخت قم، اما تولیدکنندگان سوهان به دلیل محبوبیت بالا، محصولات خود را به شهرهای دیگر ایران و سایر کشورها نیز صادر می کنند.